Geoláda telepítés

....... avagy mi kell egy új geoládához, a jó ötleten kívül?

ajánlás a www.geocaching.hu oldalról

 

1. lépés: A geoláda rejtekhelyének megkeresése

A geocaching legfontosabb szempontja az elhelyezkedés. Amikor a geoláda elhelyezésén töröd a fejed, a következőket vedd figyelembe:

Könnyű lesz eljutni hozzá?
Ha csak pár száz méterre van a főúttól, nagy az esély, hogy a ládát megdézsmálják. Olyan helyet próbálj keresni, amelyhez időbe telik eljutni - lehetőleg gyalog vagy hegyikerékpárral.

Könnyű lesz megtalálni?
Ha túl látványos, vagy túl közel van egy forgalmas úthoz, akkor valószínű, hogy valaki belebotlik. Sok geoládát fedeztek már fel véletlenül, de - legalábbis az Egyesült Államokban - az emberek elég rendesek voltak ahhoz, hogy otthagyják őket, vagy éppen beszálljanak a játékba. Ezzel együtt ne rejtsd el túlzottan sem a ládádat! Ha mégis trükközöl, akkor legalább írjál néhány segítséget, amikor megadod az adatokat a geocaching.hu-n.

Magán- vagy közterületen helyezed el?
Nem árt kideríteni, hogy kié a föld, erdő, akármi, ahová elhelyezed a geoládát. Ha magánterület, kérj engedélyt a tulajdonostól! Ha közterület, akkor a területet üzemeltető céget, hatóságot kell megkeresned. Te vagy a felelős a geoládádért, így bizonyosodj meg róla, hogy minden szabályosan zajlik a dobozka elhelyezésekor, különösen figyelj a természetvédelmi szabályokra! Vedd azt is figyelembe a terep kiválasztásakor, hogy a ládát valamilyen szempontból különleges ponton illik elrejteni. Megtalálójának a legnagyobb jutalom maga a szép környezet lehet. Egy jó kempingező placc, remek kilátás, szokatlan környezet mind jó hely lehet a ládikádnak.

2. lépés: A geoláda elkészítése

Elsőként egy dobozra van szükséged. Bármi megfelel, ami ellenáll a víznek, hónak. Olyan konyhai tárolókra gondolj, amik vízzáró rápattanó fedéllel rendelkeznek. Ilyeneket bármelyik háztartási boltban találsz, és igazán nem egy nagy beruházás megvásárolni őket. Esetleg e doboz belsejébe rakhatsz még egy lezárható zsákot, ami akkor is védi a tartalmát, ha esetleg kilyukad.
Kell még egy naplófüzet és egy toll. Egy kis spirálfüzet megteszi. A toll azért fontos, mert a kincsvadászok a legritkábban visznek magukkal ilyesmit.
Kötelező még egy üdvözlő szöveg elhelyezése magyarul és angolul, Magyarországon kívül magyarul, angolul és az adott ország hivatalos nyelvén is. Ez főleg akkor fontos, ha valaki véletlenül botlik a geoládába. A különféle nyelveken írt ismertető szövegek letölthetők a lap alján levő linkekről
Végül gondolkozz valamilyen apró ajándékon, amit a geoládába helyezel. Ez ajánlott, de nem feltétlenül szükséges.

Néhány ötlet erre a kis tárgyra: egyszer használatos fényképezőgép (mindenki csinál magáról egy képet, aztán visszarakja); játék: kis bábu, figura, stb.; CD, PC alkatrész, bankjegyek, aranyrúd, stb. A lényeg, hogy ne legyen semmi kaja vagy romlandó a dobozkában. Ez már csak azért is hátrányos, mert az erdei állatok könnyen megérzik, és elviszik a cuccot. És még egy: semmi illegális holmi, pl. fegyver, drog, stb. Maradjon a geocaching tiszta és törvényes!

3. lépés: A geoláda elhelyezése

Amikor eljutottál oda, ahova a geoládádat szánod, a legnehezebb ügy a pontos koordináták meghatározása. Attól is függ persze a dolog, hogy a ládikádat mennyire könnyű észrevenni, de mindenképp meg kell próbálnod a lehető legpontosabb értékeket megkaparintani.

Néhány GPS tud átlagolni, de akkor sincs baj, ha olyannal nyomulsz, amelyik ezt nem tudja (pl. Garmin eTrex). Ilyenkor 7-10 alkalommal menj el a rejtekhelytől, majd térj vissza, és rögzítsd az értékeket waypoint-ként. Válaszd ki a legjobbat (ami a legkevésbé kiugró érték)!

Ha megvannak a koordináták, írd fel egy alkoholos filccel a ládikára, a naplófüzetbe, és persze magadnak is. Írj egy néhány szavas köszöntőt, és egy titkos jelszót a füzet első oldalára. Utóbbival tudja a láda megtalálója igazolni, hogy ott járt, és bejelenteni sikeres misszióját az oldalunkon. Ezek után rakj be mindent a zacsiba, azt pedig a ládába. Győződj meg róla, hogy a geoláda ne tudjon könnyen elmozdulni, mondjuk rögzítsd egy kővel.

Lehetőleg ne ásd el a ládát, hacsak erre nem kaptál kifejezett engedélyt a terület tulajától, kezelőjétől (teljesen sose!). Ha olyan helyen van a ládikád, amely megfelel az ajánlásainknak, akkor úgysem találja meg bárki egykönnyen. Legfeljebb annyit érdemes tenned, hogy álcázod gallyakkal, avarral, kövekkel, stb.

 

4. lépés: A geoláda bejelentése

A láda bejelentéséhez (ha még nem tetted meg) regisztráld magad, majd belépve és a Szabályzatban meghatározott számú ládát megtalálva lehetőség lesz az új láda adatait egy űrlap kitöltésével megadni. Az így megkapott információk bekerülnek oldalunk adatbázisába, és - moderálás után - elérhetővé válnak valamennyi hozzánk ellátogató geocaching játékos számára. Javasoljuk hogy a geocaching.com oldalra is jelentsétek be új ládátokat. Azt tanácsoljuk, hogy oda csak angol nyelvű leírást továbbítsatok, hiszen sok külföldi is szívesen keresgélne Magyarországon, ha erre jár. Amennyiben ez gondot okoz akkor a játékostársak között biztos akad aki segít.

Fontos, hogy a láda bejelentésekor feltétlenül töltsd ki a következő adatokat:

- A geoládád beceneve
- WGS84 formátumú koordináták
- Nehézség (1-5, 5 a legnehezebb)
- Terep osztályozása (1-5, 5 csak hegymászó-felszereléssel)
- Rövid leírás

5. lépés: A geoláda karbantartása

Ha elhelyezted a geoládádat, innentől a Te felelősséged karban tartani a dobozkát és környékét. Lehetőleg minél gyakrabban vissza kell menned, és meggyőződni arról, hogy a környék és maga a láda jó formában van-e. Ha a környék természeti értékeiben bármilyen kárt okoz a geoládád jelenléte, mert pl. a kincsvadászok megzavarják, összejárják, károsítják a környéket, akkor sajnos el kell onnan vinned.
 

Kellemes kincsvadászatot!

 

 

Geoláda ismertetők - "szent szövegek" - különböző nyelveken

Mikro - nano - piko méretű ládákhoz való LOG BOOK -ok